Solid craft - manden met een verhaal

Handgemaakte manden
Posted in: merken

Solid crafts

Handgemaakte manden met een verhaal

Het verhaal van Solid Crafts is zo mooi dat we er gewoon een blogpost aan moesten toewijden. Bij maison cosi houden we van producten die gemaakt zijn op een eerlijke manier en met duurzame materialen. Toen we in contact kwamen met Solid Crafts was er dan ook geen twijfel mogelijk dat de mooie manden in ons assortiment zouden worden opgenomen.

Organisatie met een missie

Solid Crafts is een sociale onderneming die vrouwen in plattelandsgemeenschappen in Peru, India en Kenia steunen. Deze vrouwen maken unieke handgemaakte producten.  Deze eerlijke werkgelegenheid betekent enorm veel voor deze vrouwen en hun families. De vrouwen bloeien open tot zelfverzekerde, sterke vrouwen. Door hen samen te brengen in een veilige werkplaats ontstaat er een connectie tussen de vrouwen. Ze voelen zich bovendien gewaardeerd en hun zelfrespect groeit. 

De handgemaakte opbergmanden

De manden worden gemaakt in Kenia, in de regio Kasigau. In deze regio is het moeilijk voor inwoners om van hun land te leven. De klimaatverandering veroorzaakt terugkerende droogtes, waardoor de belangrijkste bron van inkomen, de landbouw, geen betrouwbare bron meer is voor een stabiel levensonderhoud. Het inkomen dat ze verdienen met het mandenvlechten zorgt terug voor meer zekerheid. Hadithi, de partnerorganisatie van Solid Crafts in Kenia, is 'een verhaal' in het Swahili, de lokale taal. Dit omdat elke mand het unieke verhaal vertelt van de vrouw wiens handen hem hebben gevlochten. Elke verkochte mand steunt rechtstreeks de vrouw die ze gemaakt heeft en hun families. Elke verkochte mand zorgt voor een eerlijk inkomen in een regio waar werkgelegenheid schaars is.

De ambachtslieden van Hadithi zijn vrouwen tussen 19 en 92 jaar oud. De meerderheid van deze vrouwen is getrouwd (67%) of weduwe (23%). Georganiseerd in ongeveer 60 mandenvlechters, bereikt Hadithi meer dan 1700 gezinnen met een laag inkomen. En het aantal stijgt elk jaar. Aangezien gezinnen gemiddeld vijf leden hebben, heeft Hadithi een positieve invloed op de levens van zo'n 8.500 vrouwen, mannen en kinderen in de regio. Daarnaast ondersteunt Hadithi 2 trainingsprogramma's voor jongeren, in lassen en leerlooien, het opzetten van uitgeruste werkplaatsen in afgelegen dorpen en het bieden van een markt voor hun eindproducten.

Zo'n prachtig initiatief kunnen wij niet anders dan steunen. Bovendien zijn de handgemaakte opbergmanden ronduit prachtig. Je komt ook te weten wie jouw unieke mand gemaakt heeft. In elke mand vind je een foto met een kaartje van de vrouw die jouw exemplaar gemaakt heeft. 

Wij zijn grote fan. ❤️

Ontdek de collectie van Solid Crafts hier. 

28 februari 2022
95 view(s)